Hospiteren

Wanneer je een kamer in een groep (bijvoorbeeld een studentenhuis) wilt huren, zal in de meeste gevallen sprake zijn van coöptatie, ook bekend als hospiteren. Bij coöptatie mogen de huidige bewoners van het studentenhuis (mee) beslissen over de nieuwe bewoner van de kamer die vrij komt. We hebben tips voor je om succesvol te hospiteren. Daarnaast hebben we ook tips om te wonen in een groep.

Hoe werkt hospiteren (ofwel coöptatie)?
Er is vaak sprake van hospiteren in studentenhuizen waar meerdere studenten samenwonen en gemeenschappelijke ruimtes delen zoals de woonkamer, keuken en badkamer / douche. De bewoners eten en koken samen, spelen 's avonds spelletjes, gaan uit of doen als huisgenoten andere dingen. Kortom: ze brengen veel, misschien zelfs het grootste deel van hun vrije tijd samen door. Het is daarom belangrijk dat ze goed met elkaar kunnen opschieten en selecteren daarom hun eigen huisgenoten.

Hoe vind ik een kamer?
Als jij je ingeschreven hebt op Roomspot.nl dan kun je bij het aanbod reageren op woningen. Als je reageert op een kamer ontvang je automatisch een e-mail met de contactgegevens van de huidige bewoners. Om kans te maken op de kamer stuur jij je motivatie naar de groep. Dit kan met een e-mail, maar ook met een video. Let er vooral goed op dat dit goed laat zien wie je bent. We hebben wat tips voor hospiteren op een rij gezet.

Maak kennis met de huidige bewoners
Op basis van de reacties maken de huidige bewoners een lijst met potentiële huurders. Deze nodigen ze uit voor een kamerzoekavond. Dit proces wordt niet georganiseerd door de eigenaar van het pand, maar door de bewoners zelf. In de meeste gevallen zullen de huidige bewoners u (of zelfs een paar studenten die geïnteresseerd zijn in een kamer tegelijk) uitnodigen. Ze proberen je en de andere geïnteresseerden te leren kennen. Daarna beslissen ze als groep aan wie ze de kamer willen aanbieden en laten ze je weten of de kamer voor jou is. Wees niet bang om zelf een kamer af te wijzen. Het is belangrijk dat het voor beide partijen goed voelt. Bovendien bezoeken de meeste studenten verschillende studentenhuizen voordat ze de perfecte kamer gevonden hebben.

Waarom is er een selectieprocedure voor studentenhuisvesting?
• Het biedt mensen de mogelijkheid om bij huisgenoten te wonen die dezelfde voorkeuren en interesses hebben. Dit zorgt voor een goede sfeer in de studentenhuizen en minimaliseert de kans op conflicten.
• Je weet met wat voor soort mensen je gaat wonen voordat je het huurcontract tekent. Dit is heel fijn, omdat je je daardoor goed voelt in je nieuwe huis.
• Het hospiteren zorgt ervoor dat studentenhuizen gevuld zijn met mensen die zich inzetten voor hun huis en voor elkaar. Dit maakt het makkelijker om duidelijke afspraken met elkaar te maken en biedt je vanaf het begin een aantal mensen om mee te socializen.

Zoals bij alle systemen, heeft hospiteren ook enkele aspecten die niet voor iedereen prettig zijn. Sommige studenten vergelijken hospiteren met solliciteren en vinden dit onaangenaam. Daarnaast zijn er gevallen geweest waarin het (te) lang duurde voordat iemand een geschikte kamer had gevonden. Toch profiteert de meerderheid van de studenten van dit systeem.

Begin vroeg
Houd er rekening mee dat het volkomen normaal is om meerdere kamerzoekavonden te bezoeken voordat je de perfecte plek hebt gevonden. Twijfel niet aan jezelf als je eerst een paar afwijzingen ontvangt. Soms duurt het even, omdat er veel belangstelling is voor een kamer. Soms duurt het even voordat je een kamer hebt gevonden in een leuke groep. Als je vroeg begint, voorkom je dat je nog geen kamer hebt als de colleges starten.